Antwoorden

Oefening 1

1. De noot c. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

2. De noot a. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

3. De noot f. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt.

4. De noot b. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt.

5. De noot c. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt.

6. De noot e. De noot op de twaalfde fret/de dubbele dot is dezelfde noot als de losse snaar.

7. De noot f. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt.

8. De noot d. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt.

9. De noot g# en de noot ab. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot g (derde vak e-snaar) en een halve toon lager dan de noot a (vijfde vak e-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noten zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

10. De noot c. Deze noot ligt een octaaf hoger dan de c op de a-snaar (derde vak a-snaar). Door twee vakken naar links (in de richting van de kop) en twee snaren omlaag (in de richting van de lage e-snaar) te schuiven vind je de noot c op de a-snaar. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

11. De noot b. Deze noot ligt een octaaf hoger dan de b op de e-snaar (zevende vak e-snaar). Door twee vakken naar links (in de richting van de kop) en twee snaren omlaag (in de richting van de lage  e-snaar) te schuiven vind je de noot b op de e-snaar. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt.

12. De noot a# en de noot bb. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot a (losse a-snaar) en een halve toon lager dan de noot b (tweede vak a-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot b zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt.

13. De noot d# en de noot eb. Deze noot ligt een halve toon hoger hoger dan de noot d (vijfde vak a-snaar) en een halve toon lager dan de noot e (zevende vak a-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noten zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevinden.

14. De noot f# en de noot gb. Deze noot ligt een octaaf hoger dan de noot f# op de a-snaar en de noot gb op de a-snaar. Door twee vakken naar links (in de richting van de kop) en twee snaren omlaag (in de richting van de lage e-snaar) te schuiven vind je de noot f# op de a-snaar en de noot gb op de a-snaar. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot f (achtste vak a-snaar) en een halve toon lager dan de noot g (tiende vak a-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noten zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevinden.

15. De noot a# en de noot bb. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot a (vijfde vak e-snaar) en een halve toon lager dan de noot (zevende vak e-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noten zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevinden.

16. De noot g# en de noot ab. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot g (losse g-snaar) en deze noot ligt een octaaf hoger dan de noot ab (en uiteraard ook de noot g# - maar deze is gemakkelijker te herkennen door de losse g-snaar) op de a-snaar. Door twee vakken naar links (in de richting van de kop) en twee snaren omlaag (in de richting van de lage e-snaar) te schuiven vind je de noot ab op de a-snaar. Deze noot ligt een halve toon lager dan de losse a-snaar. 

17. De noot f# en de noot gb. Deze noot ligt een octaaf hoger dan de noot f# op de e-snaar en de noot gb op de e-snaar. Door twee vakken naar links (in de richting van de kop) en twee snaren omlaag (in de richting van de lage e-snaar) te schuiven vind je de noot f# op de e-snaar en de noot gb op de e-snaar. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot f (eerste vak e-snaar) en een halve toon lager dan de noot g (derde vak e-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot f zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt en deze noot g zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

18. De noot c# en de noot db. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot c (negende vak e-snaar) en een halve toon lager dan de noot d (elfde vak e-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat deze noten zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevinden.

19. De noot c. Deze noot ligt een halve noot hoger dan de noot b (losse b-snaar).

20. De noot d# en de noot eb.

21. De noot g. De noten op de hoge e-snaar dezelfde noten zijn als op de lage e-snaar. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

22. De noot a# en de noot bb. De noten op de hoge e-snaar dezelfde noten zijn als op de lage e-snaar. Deze noot ligt een halve toon hoger dan de noot a (vijfde vak e-snaar) en een halve toon lager dan de noot b (zevende vak e-snaar). Bij Extra informatie kun je zien dat de noten a en b zich in groep 1 van snel te herkennen noten bevinden. 


Oefening 2

1. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

2. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

3. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

4. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt.

5. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt.

6. Dit kan zowel de losse noot (losse d-snaar) zijn als de noot op de twaalfde fret/dubbele dot van de d-snaar.

7. De noot c# ligt een halve toon hoger dan de noot c. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot c zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt. Om vervolgens de noot c# te spelen schuif je een vak op naar rechts (in de richting van de body).

8. De noot db ligt een halve toon lager dan de noot d. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot d zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt. Om vervolgens de noot db te spelen schuif je een vak op naar links (in de richting van de kop).

9. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt.

10. De noot g# ligt een halve toon hoger dan de noot g. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot g zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt. Om vervolgens de noot g# te spelen schuif je een vak op naar rechts (in de richting van de body).

11. Om de noot c op de g-snaar te vinden octaveer je de noot c op de a-snaar omhoog. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot c zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt. Door twee vakken naar rechts (in de richting van de body) en twee snaren omhoog (in de richting van de g-snaar) te schuiven vind je de noot c op de g-snaar. 

12. Om de noot a op de d-snaar te vinden octaveer je de noot a op de e-snaar omhoog. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot a zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt. Door twee vakken naar rechts (in de richting van de body) en twee snaren omhoog (in de richting van de g-snaar) te schuiven vind je de noot a op de d-snaar.

13. Om de noot bb op de g-snaar te vinden octaveer je de noot bb op de a-snaar omhoog. De noot bb ligt een halve toon lager dan de noot b. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot b zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt. Om vervolgens de noot bb te spelen schuif je een vak op naar links (in de richting van de kop). Door twee vakken naar rechts (in de richting van de body) en twee snaren omhoog (in de richting van de g-snaar) te schuiven vind je de noot bb op de g-snaar. 

14. Dit kan zowel de losse noot (losse g-snaar) zijn als de noot op de twaalfde fret/dubbele dot van de g-snaar.

15. De noot d# bevindt zich een halve toon hoger dan de losse d-snaar.

16. Om de noot e op de d-snaar te vinden octaveer je de noot e op de e-snaar omhoog. De noot e op de e-snaar is de losse noot. Door twee vakken naar rechts (in de richting van de body) en twee snaren omhoog (in de richting van de g-snaar) te schuiven vind je de noot op de d-snaar.


17. Om de noot f# op de g-snaar te vinden octaveer je de noot f# op de a-snaar omhoog. De noot f# ligt een halve toon hoger dan de noot f. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot f zich in de groep 2 van snel te herkennen noten bevindt. Om vervolgens de noot f# te spelen schuif je een vak op naar rechts (in de richting van de body). Door twee vakken naar rechts (in de richting van de body) en twee snaren omhoog (in de richting van de g-snaar) te schuiven vind je de noot f# op de g-snaar. 

18. Om de noot b op de d-snaar te vinden octaveer je de noot b op de e-snaar omhoog. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot b zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt. Door twee vakken naar rechts (in de richting van de body) en twee snaren omhoog (in de richting van de g-snaar) te schuiven vind je de noot b op de d-snaar.

19. De noot c bevindt zich een halve toon hoger dan de losse b-snaar. Om vervolgens de noot cte spelen schuif je een vak op naar rechts (in de richting van de body). 

20.

 

21. De noten op de hoge e-snaar zijn dezelfde als de noten op de lage e-snaar. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot f zich in de groep 3 van snel te herkennen noten bevindt.

22. De noten op de hoge e-snaar zijn dezelfde als de noten op de lage e-snaar. Bij Extra informatie kun je zien dat deze noot a zich in de groep 1 van snel te herkennen noten bevindt. De noot ab ligt vervolgens een halve toon lager dan de noot a.