De kwintencirkel

'Op internet lees ik bij muziektheorie wel eens over de kwintencirkel. Deze zie ik niet terug in je methode, maak jij daar geen gebruik van?'

De kwintencirkel is een systeem om uit te rekenen hoeveel mollen (b) of kruizen (#) een toonsoort bevat.

SV Method maakt inderdaad geen gebruik van de kwintencirkel. Door het toepassen van de sticker sla je het gebruik van de kwintencirkel eigenlijk over. Dit komt omdat je met de sticker in intervallen gaat denken, en niet in specifieke noten. Daardoor maakt het niet meer uit of je in bijvoorbeeld C, Eb, A of F# speelt. 

Allereerst scheelt dat heel wat denkwerk.
Een ander voordeel hiervan is dat je onafhankelijker wordt van toonsoorten. Je gaat meer uit van de klank die de intervallen geven dan van een toonsoort.
Doordat je denkt in intervallen in plaats van - op de grondtoon na - in noten kun je deze bewuster gaan spelen. Je kijkt naar de functie van een noot in plaats van de noot zelf; de functie is het interval. Een interval klinkt altijd hetzelfde, alleen hoger of lager naargelang de grondtoon die je gebruikt. 
Voorbeeld: De noot c is de 1. Speel de 3. De noot d is de 1. Speel de 3. De klank die de 1 en de 3 beide keren geeft is hetzelfde, alleen klinkt het de tweede keer in het geheel hoger.

Daardoor kun je bijvoorbeeld direct de akkoord-tonen uit de toonladder zien liggen op verschillende posities, ongeacht de toonsoort. Daarnaast kun je zo snel switchen tussen verschillende toonladders. 

Onderstaande video legt eerst uit wat de kwintencirkel inhoudt en daarna komt aan bod waarom de kwintencirkel in deze methode niet wordt gebruikt.